Siirry suoraan sisältöön

Kajaanin Sulkapalloijoiden historiaa: Jarmo Kovalainen – Mr. Sulkapallo

Kajaanin Sulkapalloilijat, lyhyesti KajSu, meidän kaikkien kajaanilaisten yhteinen sulkapalloseuramme perustettiin 1984, siis pian neljäkymmentä vuotta sitten. Terhakkaan alun jälkeen seura oli vähällä hyytyä lähtötelineisiinsä, mutta niin ei onneksi tapahtunut. Aktiivisen sulkapalloa harrastavien ryhmän otti Jarmo Kovalainen ohjaukseensa 1985. Seuralle vakiintui pelivuoroja, aloitettiin ohjattua toimintaa ja valmennusta sekä tehtiin monin tavoin lajia tutuksi niin Kajaanissa kuin laajemminkin. Jarmo toimi Sulkapalloliiton lähettiläänä koko Pohjois-Suomen alueella mikä mahdollisti myös suhteiden luomisen eri seurojen välillä.

Jarmo veti seuraa ja laajensi sulkapalloharrastusta reilut 10 vuotta, minkä jälkeen viestikapulan otti Ari-Pekka Kitusuo. AP toi mukanaan seuran toimintaan uusia elementtejä etenkin kilpailujen muodossa niin, että vuosittaisten kansallisten turnauksien perinne sain alkunsa 1990-luvulla. Ari-Pekan jälkeen seuran puheenjohtajana jatkoi Jussi Peltokallio. Jälleen Jussin aikana saatiin Kajaaniin uusia ulottuvuuksia mm. korkeatasoisten junioriturnausten muodossa. Jussi Peltokalliota seurasi Pasi Leinosen ja Jukka Nokelaisen johtamat aikakaudet, josta näkyvintä on ollut seuran sisäiset matalan kynnyksen turnaukset sekä junioreiden ohjaustiimit.  Näin toimintamme on jatkunut tähän päivään, askel askeleelta, uusia ulottuvuuksia toteuttaen samalla pitäen kiinni hyviksi havaituista peruselementeistä, kuten esimerkiksi kaikille nuorille avoimesta juonioritoiminnasta. 


Seuran historian kaikki viisi puheenjohtajaa Jarmo Kovalainen, Ari-Pekka Kitusuo, Jussi Peltokallio, Pasi Leinonen ja Jukka Nokelainen.


Tälle syksylle 2021 seuran historian lehdille saatiin omalla tavallaan yksi uusi virstanpylväs. Seuramme ensimmäinen puheenjohtaja, Jarmo Kovalainen toteuttaa jo jonkin aikaa kyteneen suunnitelmansa muuttaa pois Kajaanista lähemmäksi jälkikasvua. Ymmärrettävä askel ihmisen ja perheen elämässä, omalla tavallaan iso askel pienen seuramme elämään Jarken poistuessa aktiivikaartista. Nämä askeleet ovat oivia tilaisuuksia katsoa taakse samalla luoden tietä tulevaan. Niin mekin teimme parinakin lokakuisena päivänä.

Maanantaina 4.10.2021 pelivuorolla me kaikki KajSun puheenjohtajat kokoonnuimme lyhyeen tapaamiseen Kajaanihallille, muisteltiin menneitä, ja ikuistettiin itsemme. Saman viikon lauantaina meillä oli seuraturnaus Kajaanihallilla pelaten eri pelimuotoja. Pelien jälkeen kokoonnuimme porukalla muistelemaan erityisesti Jarmon seurauraa saunaillan merkeissä. Jarmolla oli mielenkiintoisia muisteloita, osin vanhan kertausta, mutta mukana oli myös mukana olleille uusia muisteloita. Jarmo jakoi sulkapallon henkistä perintöään, mutta hymyssä suin luovutti myös ”oman” istuinpaikkansa pukuhuoneessa – vastavuoroisesti seuraväki antoi poismuuttavalle matkalahjaksi mm. moottoripyöräaiheisen taskunauriin.  

Jarmo Kovalainen, KajSun kunniapuheenjohtaja ja -jäsen #1.

Samaisen saunaillan puitteissa tehtiin myös seurahistoriaa toisella tavalla. Seura halusi huomioida Jarmon ainutlaatuisen työn seuran ja kajaanilaisen sulkapallon eteen luovuttamalla KajSun seurahistorian ensimmäisen kunniapuheenjohtaja ja -jäsen pokaalin. Pokaali on osoitus esimerkillisestä aktiivisesta pitkäaikeisesta seuratyöstä. Tämä pokaali numero 1 osui varmuudella oikeaan kohteeseen. Se tuskin jää seurahistoriassa viimeiseksi vaan olkoon se kannustamassa niin nykyisiä kuin tulevia seuralaisia. Pidetään pallo ilmassa, toinen toisemme liikkeellä ja seuran vuorojen ovet avoimina – sitä on yhteinen työmme sulkapallon parissa.